Verzorging van de Monstera

Gepubliceerd op 17 november 2020 om 17:37

De Monstera, ook wel gatenplant genoemd, heeft niet zo veel eisen.

Een jonge Monstera heeft nog geen gaten in het blad. Dat gebeurt pas als de plant verder opgroeit en volwassen wordt.

 

💦Water

Het belangrijkste is om de potgrond licht vochtig te houden en het blad regelmatig te besproeien 

Monstera is geen bijzonder dorstige plant, maar let er wel op dat je niet teveel water geeft, natte voeten is hij absoluut geen fan van. Check af en toe even of de grond niet te nat is door je vinger even in de potgrond te stoppen.

 

🌥️Standplaats:

Monstera doet ook niet zo moeilijk over de plek waar hij komt te staan. Zolang hij niet in het directe zonlicht staat komt het wel goed. Het is wel aan te raden om 'm zo nu en dan even te draaien, zodat hij niet aan één kant naar het licht gaat groeien.

 

🍭Voeding

Je kan in de zomermaanden om de twee weken wat extra plantenvoeding geven. In de herfst is het niet echt nodig en in de winter kan het zelfs slecht zijn voor de Monstera. Hij verbruikt dan niet zoveel energie en dan blijft al de voeding dus in de grond zitten. Dit maakt de grond erg zuur, wat de wortels weer niet zo lekker vinden. Kortom, alleen in de zomer mag er wat voeding gegeven worden, that's it!

 

💚Verder

Monstera is dus erg gevoelig voor teveel water. Als je ziet dat jouw Monstera bruine bladeren krijgt komt dit zeer waarschijnlijk omdat hij teveel water krijgt. Gelige bladeren die slap hangen zijn vaak een teken dat dat hij teveel licht ontvangt op het plekje waar hij staat. Als dit bij jou het geval is, is het goed om te kijken of hij misschien te dicht bij het raam staat. Je kunt bruine bladeren gerust afknippen bij de afsplitsing op de stam, de plant zal uiteindelijk weer nieuwe bladeren laten groeien.

 

🌿Stekken
Voor het stekken van de Monstera heb je wat geduld nodig, maar het is niet moeilijk.

Snij net onder een luchtwortel en een blad de stengel door. Je kan het best 1 blad per stek nemen omdat het blad vrij groot is en daardoor veel vocht kan verliezen. Anders heb je kans dat je stekken sneller uitdrogen dan ze kunnen wortelen. Als je tijd hebt om de grond regelmatig te checken, kun je de stekken direct in de grond zetten. Let erop dat de luchtwortels goed onder de grond zitten. Zolang het blad er gezond blijft uitzien, kun je ervan uitgaan dat er onder de grond allerlei ontwikkelingen plaatsvinden. Je kan de stek ook in water laten wortelen. Laat de wortels zeker zo’n tien tot twintig centimeter lang worden. Het kan zeker een aantal weken tot maanden duren voordat ze zover zijn dat ze de grond in kunnen.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.